Gara-gara Hantar Emoji Monyet Di Hari Guru. Seorang Ustazah Bakal Dikenakan Hukuman Yang Tidak Disangka..



Aku seorang guru. Title aku guru tambahan aja. Aku ada sijil STAM juga Tauliah bidang Quran dan Tajwid.
Akhirnya dapat jadi guru tambahan pun jadilah. Aku time ni tengah pregnant 6 bulan. Rasa syukur di hati sebab tempat kerja pun tak jauh mana. Awal2 cik asben tolong hantar lepas tu dia dapat kerja dah tak boleh hantar, jadi aku buat keputusan nak berbasikal ja gi tempat kerja. Basikal pun baru beli.
Aku kerja seminggu 3 hari ja. Nama pun KAFA. Gaji Guru tambahan ni dalam 450 sebulan. Tu pun tok imam masjid yang bayarkan. Penat tu penat jugak sebab bawa budak dalam perut kan.. Sikit-sikit nak berpeluh, tapi anggap hal kecil ja lah walaupun tak selesa waktu tu.
Nak jadikan cerita.. Sehari ada 2 kelas. Kelas pagi untuk guru pagi kelas petang untuk guru petang. Sekarang ni kan budak-budak pun ada shift masuk kelas pagi belajar kafa bila petang belajar dekat sekolah pula. Jadi, aku ajar kelas pagi budak pun dah besar umur 9 tahun.
Semua budak dalam kelas seronok ja belajar dengan aku. Katanya tak garang macam ustazah lain. Tapi bila diaorg tak tumpu pelajaran datanglah garang tu. Tapi still okay, cara aku ajar tak sama dengan guru lain. Itu kata mereka lah.
Konflik guru pagi dan petang ni ada ja.. Hari2 ada mulut tak puas hati. Sebelum ni ustazah2 lain hentam ketua guru . Macam2 benda diaorang tak puas hati. Konon ketua guru cat kelas tak lawa la, tak berbincang dulu sebelum buat sesuatu, dan macam2 lagi tak kena sampai ketua guru tu letak jawatan kutt. Aku pun tak tahu sapa yang betul. Jadi aku tanya guru lain. Sebenarnya dua2 salah.
Okay biarkan. Lepas ketua guru tu letak jawatan, aku pulak diaorang nak bahan. Konon buat group wassup boleh bincang dan tanya soalan kalau tak faham. 1 hari tu time diaorang kecam ketua guru tu dulu, aku rajin backup. Aku tak suka gaduh2 kutuk2 sindir2 sesama sendiri ni. Sejak tu aku pulak jadi mangsa.
Kutipan sumbangan murid2 tiap2 bulan sorang RM10 ada jugak yang prihatin bagi RM20. Duit tu Patutnya untuk buat aktiviti murid2 or beli hadiah untuk murid2, boleh juga buat sambutan di KAFA . Tapi semua duit guru kelas petang nak simpan.
Bayangkanlah, Hari Guru sepatutnya disambut dengan gembira. Tapi yang kelas petang ni guna duit buat sambutan untuk kelas petang sahaja. Sapa tak marah? Mana adilnya bila buat macam tu. Tak dijemputnya aku. Tapi bila ada guru bagitau tentang sambutan tu konon nya ajak aku sekali tapi guru pagi yang sampaikan. Tu pun guru2 pagi tak hadir atas sebab tertentu dan untuk elak sakit hati masing2.
Bila aku tanya group wassup ada ka sambutan tu, tema hijau katanya aku pulak mana ada baju hijau. Aku tanya elok ja. Tak da sorang pun balas. Baginya bluetick saja. Aku rasa better tak perlu pergi. Lepas habis program diaorang tu.. Siap letak gambar selfie sakan. Ya, aku sorang ja guru kelas pagi yang masih dalam group tu. Yang lain dh keluar sendiri.
Gara-gara aku sakit hati, aku hantar emoji monyet 🐒 macam ni punya comel, aku dapat chat dari bekas ketua guru katanya guru petang nak ambil tindakan yg mana aku boleh dihentikan kerja. Tak masuk lagi kalau org yg maki hamun tu agak2 hukuman apa ya?
Unexpected! . Sapa diaorang nak ambik tindakan yang tak masuk akal tu? Aku pun boleh pergi pejabat agama buat tindakan juga.
Aku doa pada Allah ja. Moga ada rezeki yg lebih baik dari-Nya.
#sekadarluahan.

Sumber

No comments

Powered by Blogger.